RSS

Om rasen

En liten information om:
NEWFOUNDLANDSHUNDEN 

Långt innan den vite mannen…
… kom till ön, fanns indianerna på Newfoundland. Indianerna såg sina hundar som en gåva från Gud, och en gåva från Gud är man rädd om, och
behandlar väl. Genom denna ömsesidiga tillgivenhet utvecklades ursprungs- hundarna på ön till de vänliga, pålitliga och trofasta Newfoundlandshundarna.

Newfoundlandshunden är en stor och tung hund som framför allt är känd för sitt milda och vänliga temperament. Den är barnens vän nummer ett, och många är de berättelser om hur newfoundlandshundar oförtrutet hållit ett vakande öga över sovande bebisar, barnen som leker i sandlådan och naturligtvis över sommarens lekar vid badstranden.
För newfoundlandshunden har en alldeles speciell kärlek till vatten!

Den är trogen sin familj och tycker om att delta i familjelivet, även om detta oftast inomhus sker genom att den utsträckt sover på en väl utvald plats där alla ska passera.
Även utomhus vill den gärna ta del av familjens aktiviteter, och en newfoundland sätter stort värde på såväl skogspromenader som att få dra hem barnen och matvarorna från affären i en liten skrinda.

Rasen har sitt ursprung på ön Newfoundland i östra Kanada. Där användes den under lång tid av befolkningen till att dra tunga timmerlass och hjälpa fiskarna att från de ofta hårda, kalla vattnen dra in tunga fiskeredskap. Newfoundlandshundarna utvecklade då en helt unik instinkt att livrädda nödställda människor, vilket troligen gjorde dem till en oumbärlig följeslagare för den tidens fiskare. Dessa hundar spelade även en viktig roll för posttransporterna runt ön, då de sändes i små grupper över långa distanser och själva hittade fram till byarna med posten. Så sent som 1941 ersattes dessa hundar av postflyget.

Förutom att newfoundlandshunden är en alldeles utmärkt barn och familjehund finns det fortfarande flera olika användningsområden för rasen, och de tycker verkligen om att arbeta! Sedan några år tillbaka anordnas officiella tävlingar i vattenarbete. Där tillvaratas och tränas deras ursprungliga instinkter att livrädda nödställda människor i vatten.

Till utseendet är newfoundlandshunden en stor och tung hund, och många tycker att den liknar en björn när den kommer lufsande. Den får dock inte vara så tung att den blir orörlig och inaktiv, utan skall ha en sund anatomi och kraftfulla rörelser. Den skall vara kraftig, rektangulär och harmoniskt byggd med mjuka linjer och utan extrema detaljer, och uttrycket skall alltid förmedla mildhet och godmodighet.

 


Rasen har en tjock vattenavstötande päls i två lager och ofta har de simhud mellan tårna. Allt för att kunna arbeta effektivt i kallt vatten. Till färgen kan den vara svart, brun eller vit/svart. Svarta och bruna hundar kan ha små vita tecken på bröst och tår medan den vit/svarta varianten är en vit hund med stora svarta tecken fördelat över kroppen. Mankhöjden för en hane är ca. 71 cm och för tik ca 66 cm och vikten ligger i genomsnitt mellan 55–70 kg. det är som regel en tydlig skillnad mellan hanar och tikar i såväl könsprägel som storlek. Temperamentet skall dock alltid vara lika vänligt och fridsamt
hos båda könen.

En välskött och välmående newfoundlandshund
är en imponerande fröjd för ögat. För att nå detta krävs det att hunden får sin dagliga motion, och den föredrar gärna skogspromenader framför långa cykelturer. Pälsen måste skötas regelbundet genom att den borstas och kammas. Lång päls på tassar och öron klipps bort. Framför allt fällningsperioderna kan ibland kräva mer än någon eller några timmars pälsvård i veckan. Dessutom skall hunden alltid hållas så ren och väldoftande att den alltid inbjuder till en liten kram.

Många frågar hur mycket en så stor hund äter?Generellt kan sägas att de äter inte så mycket som många tror, och till de allra flesta räcker en säck hundmat (15-20 kg) i en månad. Här är det dock viktigt att påpeka att för att den växande valpen ska få så goda förutsättningar som möjligt, är det av yttersta vikt att uppfödarens råd och erfarenhet i utfodrings och motionsfrågor efterlevs. Även om newfoundlandshunden av naturen är trogen sin familj och inte gärna smiter eller skäller, är det viktigt att den uppfostras väl. Som ägare till en så stor hund krävs att man visar hänsyn i samhället, för det finns trots allt människor som inte uppskattar hundar.
Som vakthund fungerar newfoundlandshunden framför allt i avskräckande syfte genom sin storlek och orädsla. Den ställer sig helt enkelt ivägen för en objuden och flyttar sig inte. På samma sätt avbryter den konflikter mellan barnen, eller när den känner sig manad att skydda sina nära och kära. Av naturen är den mycket vänligt inställd till andra djur, och den har som regel ingen uttalad jaktinstinkt. Den är känd för att trivas utmärkt flera stycken tillsammans och det är ytterst sällan newfoundlandshundar är inblandade i hundslagsmål.

Text: Kerstin Einarson Foto: Jan Sagen mfl.

 

Kommentarer inaktiverade.

 
%d bloggare gillar detta: