RSS

Vattenregler och övrig vatteninfo

Vattenregler och övrig vatteninfo

Vattentävlingar

Avgifter för prov och tävlingar arrangerade av SNK

Vattenprov:                         Startklass (Skl)                                     310,-
Vattenprov:                         Öppen klass (Ökl)                                310,-
Vattenprov:                         Elitklass (Ekl)                                        310,-
Vattenprov:                         Elitklass (SM)                                        500,-

Sim och Räddningsprov (S & R)                                                       200,-
Delprov                                                       1 st.                                     150,-
Simprov för hundar som vill ha X-poäng (50 m)                          60,-

ALLMÄNT

Newfoundlandshunden anses härstamma från Newfoundland i Canada. Hunden kom först dit med vikingarna och har sedan blandats med ursprungshundar och ytterligare skeppshundar.

Newfoundlandshunden användes redan tidigt av indianerna till olika former av drag och vattenarbete. De är särskilt lämpade att vara i vatten tack vare sin täta och kraftiga päls och simhuden mellan tårna. Newfoundlandshunden som vattenräddningshund har funnits ibland annat England, Frankrike, Italien och USA.

Under 80-talet introducerade Gert Muren vattenarbetet i Sverige. Han översatte ett engelskt inlärnings och träningskompendium. Han höll också i de första vattenkurserna. Vattenarbetet kom igång på allvar i slutet av 80-talet. Proven var länge inofficiella.

1 maj 1994 gav SKK officiell status till vattenproven för Newfoundland och 1996 också för Leonberger och Landseer.

Det anordnas flera vattentävlingar och kurser i vattenarbete runt om ilandet, från tidig vår till sen sommar.
Vattenproven har fr.o.m. 1 jan. 2002 tre klasser. Innan man kan börja tävla måste hunden klara ett obligatoriskt sim och räddningsprov (SoR).

Den enda obligatoriska utrustningen är flytväst. De flesta som tränar vatten har någon form av våtdräkt, det är även ett sätt att förlänga säsongen. Det kan vara kallt i vattnet för oss, inte för hundarna. Det är väldigt roligt att träna vatten och hundarna uppskattar i de flesta fall att vi äntligen förstår att det rätta elementet är vatten. Om du vill pröva är det bäst att gå på någon av vattenkurserna eller kontakta en vatteninstruktör, så att du tränar på rätt sätt. Här kommer det en kort beskrivning av de första två klasserna. Övriga klasser hittar du under ”Vattenregler från 2022-01-01”

SIM OCH RÄDDNINGSPROV (SoR)

1.Simma 50 meter: Hunden ska simma 50m. med eller utan förare .

2.Hämta förare: Hunden ska simma ut till föraren som befinner sig ca 15 m ut i vattnet och bogsera denne till land.

3.Hämta föremål. Föraren kastar ett föremål minst 10m. Ut i vattnet. Hunden simmar ut, griper föremålet och för upp det på land.

STARTKLASS

  1. Enkel apportering: Föraren kastar en apportbock minst 10m. Ut i vattnet. På kommando ska hunden simma ut och hämta apporten och återvända till föraren och avlämna apporten.
  2. Sökapportering: Förare och hund står i startrutan. Ett föremål placeras ut i vattnet ca.15m.från land. Hunden ska lokalisera, hämta och avlämna föremålet hos föraren.
  3. Hämta figurant: Hunden ska på förarens kommando simma ut till en figurant som ligger ca 15m. från land hunden ska sedan bogsera in denne till land.
  4. Undervattensapportering: Förare och hund befinner sig i vattnet på ett djup ca 15 cm. Föraren kastar undervattensapporten ca 1 meter framför hunden. På kommando från föraren skall hunden apportera och överlämna föremålet till föraren.
  5. Bogsering av båt: På förarens kommando ska hunden simma ut till en båt och greppa ett rep som en figurant håller i och bogsera båten till land.
  6. Simma med förare: Hunden ska framföras i fritt följ vid sidan om sin förare ut i vattnet och sedan simma 10m. Tillsammans. På kommando ska hunden vända upp mot land och bogsera sin förare till land.
  7. Helhetsintryck: Här bedöms samarbetet mellan förare och hund såväl under som mellan moment.
 

Kommentarer inaktiverade.