Prova på viltspår
Prova på viltspår med SNK
Du måste vara medlem i SNK för att kunna delta
Vill du prova på viltspår?
Jag finns tillgänglig i Västerås ifall du skulle vilja prova på viltspår. Jag har skankar, blod och snitslar men du får ta med din egna sele och lina till hunden. Hör av dig ifall du vill komma igång så hjälper jag dig mer än gärna!
Observera att jag inte är hundinstruktör utan endast spår-fantast. ☺
Kontakt:
Sandra Mezei
E-post: sandramezei1989@hotmail.com
Vad är ett viltspår?
Jo, det är ett spår som är lagt av en människa där man drar en skank (en rådjursklöv) efter sig. Samtidigt skvätter man även ut lite blod som skanken skall dras igenom för att förstärka doften. Man kan göra det här bara för nöjets skull, eller så går man prov där man får hundens lämplighet vid eftersök på skadat eller dött vilt bedömt och resultatet redovisas sedan i SKK’s Hunddata. Man tävlar endast mot sig själv. Dessa prov är öppna för alla raser och alla jakthundsklubbar inom SKK kan arrangera proven. Spåren läggs i normal vildbevuxen terräng i skogen och man låter spåret ligga lite olika tider beroende på hur pass tränad hunden är. Tränar ni hemma för skojs skull i början rekommenderas 1 timmes liggtid, men ska du göra ett anlagsprov så är liggtiden på spåret 2-5 timmar. Klarar man av anlagsprovet är det dags för nästa steg, att spåra/tävla i öppenklass. Där är liggtiden betydligt längre, 12-24 timmar. När du lägger spåret är det väldigt viktigt att hunden absolut inte är med dig i spåret! Lämna den hemma eller i bilen och när det har gått cirka en timma kan du gå tillbaka till spåret med din hund som är kopplad med sele och långlina och så ger ni er ut och spårar.
Vilken utrustning krävs?
Du behöver en bra spårsele till din hund som du tar på direkt vid spårets början. Ha inte på selen när ni är på väg till spåret från bilen t.ex. utan använd ett halsband om ni har ett. Hunden ska förstå att när selen åker på vid spårets start, ja DÅ är det dags att börja jobba med nosen! En spårlina på max 10 meter behövs också för hunden får inte gå lös i spåret. Linorna finns att köpa på de flesta djuraffärer och finns i alla möjliga material. Känn efter själv vilken som känns bäst för er. Snitslar är något annat viktigt som behövs. En snitsel är en klädnypa där ett plastband i färg (finns att köpa i hobbyaffärer) på ca 20-30 cm är fastknutet. Snitslarna använder du när du startar spåret, när du lägger spåret samt där spåret avslutas. Det är lite olika hur folk gör, men jag själv använder tre olika färger på mina snitslar när jag spårar. Vid spårets start fäster jag två stycken snitslar med gula band på en buske/ett träd, och så gör jag likadant vid spårets slut där klöven har lämnats kvar under en liten gran från när du lade spåret någon timme tidigare. Jag vet alltså att mina gula snitslar betyder Start och Slut. När jag lägger spåret så markerar jag i träden/på buskar med en gul snitsel, i början när jag var ny inom denna aktivitet så gjorde jag detta cirka var tredje meter men nu använder jag inte dem lika mycket, kanske var 15 meter. Snitslarna är alltså till för dig så att du ska kunna se hur spåret går, hunden påverkas inte alls av dessa. Ett tips är att titta på hunden och inte snitslarna när ni sedan går spåret, för jag lovar dig att hunden har mer koll på spåret än dig… 😊 De andra två färgerna som jag använder vid spårning har jag när jag går vinklar (röd färg) samt när jag gör bloduppehåll (blå färg).
En vinkel är precis vad det låter som. Jag drar helt enkelt vinklar som är 90 grader i spåret. Bloduppehåll innebär att du endast drar klöven i marken och inte droppar något blod alls under bara ett par meter i början. Längden på bloduppehållet kan du utöka med tiden, men gör det inte för svårt för din hund i början. Jag fäster alltså en röd vinkel i ett träd/på en buske för att markera att spåret svänger i 90 grader till antingen höger eller vänster, och så sätter jag en blå snitsel där bloduppehållet börjar samt där bloduppehållet avtar.
Men vad gör jag med rådjursklöven när jag lagt mitt spår och står vid slutet av spåret?
Skanken lämnas som jag skrev lite tidigare kvar under en tät liten gran där spårets slut är, den dras i ett snöre som är ca 1 meter långt bakom dig genom hela spåret och det snöret använder du för att knyta fast skanken i granen så att inget vilt djur tar den. Men varför under ett träd? Jo, hunden spårar ju något som är skadat eller dött och i många fall kryper ett skadat/döende rådjur in under en tät gran för att vara ifred. Men det behövs ju lite mer grejer när du ska spåra, eller hur? Blod är en viktig komponent! Det är lätt att få tag i fryst blod via livsmedelsbutiker och när du spårar ska det tinas i rumstemperatur. Jag brukar ha en liten Bliw-tvålpump som jag fyller med blod, det är cirka 3 dl som ryms i den. Och så behöver du förstås en skank! Det kan du få tag i via välsorterade djuraffärer ller via jägare, kolla även med jakthundsklubbarna. Använd endast klöv från rådjur! Både skank och blod går bra att frysa ner igen när det har tinats.
Dags för ditt första spår!
När du har införskaffat dig allt detta är det äntligen dags för ditt första spår! Ge dig ut i nån skog med tät vegetation där du vet att det inte rör sig allt för mycket folk och hundar som kan störa. Dina första spår bör vara 30-50 meter och det ska ha en liggtid på max en timme. Börja med att sätta upp två snitslar i någon färg vid spårets start en bit in i skogen. Sparka upp en liten startruta och släpp ner skanken och droppa bara några få droppar blod på den. Skanken som är fäst i ett snöre på ca 1 m bakom dig har du i ena handen och blodet i valfri behållare (några få dl räcker) har du i den andra handen. Dags att börja gå! Droppa några få droppar blod precis framför dig i vartannat steg du tar. Det gör ingenting om du får blod på skorna eller kläderna, hunden har en fantastisk förmåga att känna skillnaden mellan färskt och gammalt blod. Skanken ska alltid dras i backen och du ska aldrig ta i den med händerna, låt snöret göra jobbet. Skanken dras bakom dig genom bloddropparna. Gå alldeles rakt fram i 30-50 meter, kommer det en sten eller ett träd i vägen får du runda det lite snyggt. Innan du ser slutet ska du ha spanat ut en fin liten tät gran som du har som slutmål. När du nått granen tar du skanken i snöret och knyter fast den under granen och droppar några extra droppar blod på den. Täck gärna skanken med lite mossa. Tänk på att inte överdriva med blodet, skanken i sig och några få droppar blod i vartannat steg är en riktig fest för din hunds nos! Glöm inte att märka upp spårets slut med två snitslar om du känner att det behövs.
Låt sedan spåret ligga en timme, sedan tar du din hund till spårets början och letar upp den uppsparkade startrutan, tar på hunden sin sele, kopplar på linan och så visar du med handen var spåret börjar. Blir hunden för ivrig kan du sätta den ner i några sekunder, det är allt som krävs för att den ska få en chans att få starta om igen. Gå cirka 5 meter bakom hunden och håll i linan hela tiden, den får inte släppas, och beröm hunden lugnt och tyst när den spårar. När hunden väl når fram till skanken kan du berömma den glatt och ljudligt, var förberedd med massa godis i fickan eller en favoritleksak och överös hunden med det. Ta skanken ifrån hunden om den vill bita genom benet. Om benet bits igenom påbörjas förruttnelseprocessen och då går det inte att frysa om den igen och den måste slängas. Du kan använda en skank flera gånger, börjar den lukta riktigt illa är det dags att slänga den. Vissa hundar kan tycka att skanken är äcklig så gör ingen stor grej av det ifall hunden inte vill ha kontakt med den, beröm den ändå för den fantastiska insats den gjort! Innan ni går därifrån selar du av hunden och byter till halsband för att tala om att ni har jobbat klart. Ta med dig alla snitslar och skank hem. Snitslarna används endast under övning, de finns aldrig tillhanda under något prov eller tävling.
Stort lycka till med spårandet!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.