RSS

Köpa njoffe

Utskrift från http://www.köpahund.se
© Svenska Kennelklubben
163 85 Spånga

Newfoundlandshund

Grupp 2
Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar
samt sennenhundar

Historik

Newfoundlandshund sägs härstamma från infödda hundar och en stor svart björnhund som kom med vikingar till ön Newfoundland i Kanada någon gång efter 1100-talet. När kolonisationen av öarna inleddes år 1610 var newfoundlandshundens utseende redan etablerat, liksom dess karakteristiska arbetssätt. Hundarna användes för att dra tunga timmerlass och hjälpa fiskarna att dra in stora fiskeredskap, och utvecklade samtidigt en helt unik instinkt att livrädda nödställda människor i vatten.

Användningsområde

Rasen används idag främst som sällskapshund. Det finns möjligheter att tävla med sin newfoundlandshund i så väl lydnad som vattenarbete och de fungerar mycket bra som draghundar. Den trivs bättre med långa skogspromenader än med snabba cykelturer.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Rasen är förhållandevis förskonad från rasspecifika sjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Newfoundlandshund är känd för sitt milda och vänliga temperament och den är en utmärkt barn- och familjehund.

Storlek och utseende

Den är stor och massiv och är trots sin storlek en smidig hund. Mankhöjd för hanar är
ca 71 cm och för tikar ca 66 cm. Vikten för hanar är ca 68 kg och för tikar ca 54 kg.
Pälsen, som består av två lager, är tät och vattenavstötande. Rasen finns i 3 godkända färgvarianter, svart, brun och vit/svart.

Pälsvård

Pälsen måste skötas regelbundet med borstning och kamning. Under fällningsperioden kan detta ta mer än en eller ett par timmar i veckan, och det är förstås viktigt att den
hålls ren och välskött.

Övrigt

Rasen har som regel ingen utpräglad jaktinstinkt.

Annonser
 

Kommentarer inaktiverade.

 
%d bloggare gillar detta: